Anne Thoss & Ingrid Geerdink

Randschap/Randschaft

3 t/m 25 juni

Opening: Zondag 4 juni 15.00 uur met Pinksterborrel en een openingswoord door Mirjam Kho en Jan-Maurits Schouten.

Het Randschap; een breuklijn tussen wat komen kan en al voorbij is. Een tussenruimte die mogelijkheid biedt aan het onverwachte. Anne Thoss en Ingrid Geerdink onderzoeken op verschillende wijzen wat dit Randschap voor hen betekent.

Anne Thoss (1949) exposeert met ‘Bilderkisten’ & de Installatie ….siehst du….’; een grensproject (Thoss/Verheyen) Kisten en koffers kunnen plekken zijn waar verhalen en geheimen bewaard en doorgegeven worden. Elk van Thoss’ ‘Bilderkisten’ vertelt zo’n verhaal of geschiedenis. Hierbij wordt een verscheidenheid aan materiaal en technieken gebruikt. De kisten hebben een bewust verouderingsproces ondergaan. Elk beeld wordt in giethars geconserveerd. Hiermee wordt de geschiedenis zowel ingevroren alsook transparant gemaakt. De toeschouwer kan de kist openen of afstand nemen en de deksel sluiten.

Voor Thoss speelt op de breuklijn de herinnering en het menselijk lot een belangrijke rol. Plekken en voorwerpen die de herinnering dragen aan wat mogelijk geweest is maar nu niet meer zichtbaar. Grenservaringen die verwerkt worden in de installatie; ‘Siehst du….’

 

Ingrid Geerdink (1958 zie afbeelding bovenaan)) exposeert tekeningen en grafiek. Geerdinks werk bestaat vooral uit grote tekeningen in houtskool, Siberisch krijt en oliepastel. Dit aards materiaalgebruik tekent haar fascinatie voor de aarde in alle facetten; verbindingen die ontstaan en weer vergaan in onverwachte vormen, plantaardige architectuur en de meest wonderlijke vormen van bouwen en netwerken binnen de planten- en dierenwereld. In haar tekeningen kan het Randschap een geografische of imaginaire ruimte zijn, een ruimte waar nut, doel of betekenis niet van belang zijn.

Bijvoorbeeld zichtbaar in de steeds hernieuwde herhaling van hetzelfde landschap dat boeiend blijft door het veranderend licht, de schaduwen, het moment. Of in het ‘kleine’, niet direct zichtbare leven van zaden, insecten: het ondergrondse. In het tekenen is voor haar iedere lijn spannend bij het zoeken naar verdichting en openheid, licht en donker; de ruimte daartussen.

Written by: