Bianca van Baast & Kirches-ban.de

2 september 2017

 

Ver/binding

Tijdens de expositie worden meerdere kanten van binding en verbinding belicht. Beiden worden vaak geassocieerd met een persoon, ding of situatie buiten onszelf, terwijl zowel binding, als verbinding, bovenal een beleving is van ons eigen lichaam. Beiden kunstenaars communiceren dan ook via het menselijk lichaam, bij voorkeur het vrouwenlijf. Via zogenaamde obstallaties (installaties waarbij de toeschouwer zelf deelnemer wordt), meditatieve figuren en de performance tijdens de opening, nodigen de kunstenaars het publiek uit om een verbinding aan te gaan met hun eigen lichaam en gevoel. 

Bianca van Baast (Tilburg 1974 zie afbeelding boven) Bianca van Baast schilderde jarenlang de mens in zijn meest pure vorm: kwetsbaar, naakt en kaal. Om te laten zien dat we onder al die uiterlijkheden meer op elkaar lijken dan verschillen; iedereen kent tenslotte dezelfde gevoelens en emoties.

Haar project ‘Een glimp van je ziel’, dat in oktober 10 jaar bestaat, deed haar pas werkelijk beseffen hoe belangrijk gevoel is; doordat alles met elkaar in verbinding staat en dus op elkaar reageert, geven we vorm aan de wereld met ons gevoel!

Kirches-ban.de (Krefeld 1949) combineert graag performance, choreografie, muziek en het gesproken woord met natuurelementen en sculptuur. Via zijn obstallaties, projecten en sculpturen benadrukt hij het verlangen van de vrije en ongebonden mens, die tevens naar verbinding streeft, en deel wenst uit te maken van een sociaal systeem.

Kirches ziet zichzelf niet zo zeer als een individuele kunstenaar die alleen en op zichzelf werkt, maar eerder als leider (ban) van een internationale ‘bende’ creatievelingen. De samenwerkingen met andere disciplines en publiek maken de beeldhouwer als het ware onderdeel van kleinere en grotere verbindingsstructuren die voortdurend evolueren.

De expositie wordt op 10 september om 15.00 uur geopend met een performance, uitgevoerd door Kirches-Ban.de; Rizalyn Clemente uit de Filipijnen, Oliver Engels uit België en de Turkse Melda Yilmaz uit Duitsland.

Start 2 september. Opening: 10 september om 15:00 uur

 

Written by: