Agenda

NDDA heeft voor 2018 weer een tot de verbeelding sprekende programmering voor u in petto. Kunstenaars van diverse disciplines gaan iedere maand hun beste werk tonen in een van de mooiste expositieruimtes van de streek.
Wanneer je op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houd dan deze site of onze facebookpagina in de gaten.
Alle getoonde afbeeldingen betreffen uitsnedes. De complete, originele werken zijn natuurlijk live bij ons te bezichtigen. Meer informatie over locatie, parkeren en openingstijden vindt u hier.

 


 

MAART

Monica Croese en Elisabeth Peters
MOTHER OF SORROWS
Tekeningen, schilderijen en drie-dimensionaal werk.

‘Ik ben de wond, ik ben het mes.’

De wond en het mes is geïnspireerd op een gedicht van Baudelaire uit zijn serie Les fleurs du mal. ‘Ik ben het mes en de wond, de hand en de wang, de beul en het slachtoffer.’ De tentoonstelling gaat over de strijd die ieder mens kent; tussen je donkere en lichte kant, het goed en het kwaad, on-schuld. Het een kan niet bestaan zonder het ander. Waar veel licht is, zijn de schaduwen donkerder (Goethe). Het werk van Monica en Elisabeth samen versterkt elkaar en vult elkaar aan. Het schuurt en krast, roept vragen op, onderzoekt, creëert een nieuwe realiteit. 

Mijn diepste donker, mijn zuiverste licht. Welkom!

Monica Croese (1959) tekent en schildert op papier en doek. Van vrij klein tot groot formaat. 
‘Ik ben een dromer en ik creëer een eigen magische wereld, die sociale thema’s onderzoekt. Gebaseerd op persoonlijke ervaringen en vertaald naar collectieve herinneringen. Ik maak een verbinding tussen emoties en archetypes. De menselijke conditie fascineert mij zeer en is mijn inspiratiebron. Mijn visie op onze wereld, mijn manier om te communiceren met anderen.’ Het werk van Monica kent vele lagen met complexe betekenissen. Je kunt er niet omheen, het stoot af en trekt aan. De kern van het bestaan, met al zijn schoonheid en lelijkheid, zijn donker en licht.

Elisabeth Peters put inspiratie uit soortgelijke bronnen. 
‘Mijn werk handelt over wezensvragen die huizen in de diepere lagen van mijn persoonlijkheid en die zowel raken aan universele als aan actuele thema’s. Vragen als: wie zijn we, wat doen we hier, wat zijn onze eigenlijke drijfveren en wanneer verliezen we in wezen (onszelf) terwijl we ogenschijnlijk (uiterlijk) aan het winnen zijn en wat zijn hiervan de consequenties, voor onszelf en voor anderen? Hoeveel rollen moeten er ‘gespeeld’ worden, hoeveel verminking, destructie, ontgoocheling dient er plaats te vinden, voordat we dáár zijn waar we wezen willen: authentiek, innerlijk vrij en in harmonie met onze omgeving.’ Elisabeths werk is zowel ruimtelijk als plat en zij maakt gebruik van een combinatie van technieken.

3 maart t/m 1 april. Officiële opening zondag 4 maart om 15:00 uur. Het openingswoord wordt verzorgd door schrijver Renee Gademan & dichter Rick Kewal.


 

APRIL

Karin Elfrink
BOMEN BOS BEEK IN DE BLOEMEN
Schilderijen en tekeningen.

Sinds 2006 is Karin Elfrink (1951) geboeid door de landschappelijke ruimte rond het huis in Beek-Ubbergen waar zij haar jeugd doorbracht. De bossen op de hellingen van de Ravensberg, waar zij als kind alleen kon zijn en bescherming zocht onder het gebladerte van de dicht openstaande bomen. Later, als schilder genoot ze van de dynamiek van het bos, de veelheid van de kleuren groen, de wisseling van het licht, maar ook van het statische, de monotonie, de rust. In schilderijen gaf ze die indrukken weer, ze wilde als het ware de toeschouwer laten delen in haar ervaringen.

7 t/m 29 april. De expositie start zaterdag 7 april om 13:00 uur.


 

MEI

Sophie Vermeulen en Richard Kofi
BAM
Schilderijen, tekeningen, collages, foto’s, objecten en designs.

BAM is Een visueel spektakel. De werken van Richard Kofi (1988) en Sophie Vermeulen (1993) zijn kleurrijk en gelaagd van karakter. Met de expositie BAM laten zij zien dat het schone ook strijd herbergt. Er is in de tekeningen, schilderijen, collages, foto’s en objecten van Kofi en Vermeulen een dosis humor en magie aanwezig. Het werk appelleert dikwijls aan sport en popular culture.

5 t/m 27 mei. Officiële opening zondag 6 mei om 15:00 uur. Met hapjes, drankjes, muziek en een voorstelling acrobatiek. De muziek wordt verzorgt door Josephine Zwaan en Ernest Cissé.


 

JUNI

Mirjam van Oostveen en Ingrid Sewpersad
LICHT & SCHADUW
Keramiek en fotografie.

De grote inspiratiebron van Mirjam van Oostveen is het menselijk gezicht. In haar werk onderzoekt zij een scala aan uitdrukkingen en de invloed die dat heeft op de kijker. Het werk bestaat uit beelden van handgevormd keramiek . In deze expositie laat zij het werk zien dat met zwarte klei is gemaakt, een kleisoort waarbij de uitdrukking van het gezicht sterk wordt bepaald door het spel van licht en schaduw.

Ingrid Sewpersad maakt intrigerende foto’s van het rivierenlandschap rond Nijmegen. Door ze rechtstreeks op aluminium te printen ontstaan prachtige sfeerbeelden van landschappen die zich kenmerken door mystiek en tijdloosheid. Het zijn landschappen die er nog wel zijn maar misschien ook wel niet meer. ‘Met mijn alu-landschappen probeer ik de beschouwer te laten dromen. Het zijn reflecties van wandelingen, de natuur zoals die achterblijft in de herinnering.’

2 juni t/m 1 juli. Officiële opening zondag 3 juni om 15:00 uur.


 

JULI

Barbara Schutte & Erik van Os
LANDSCHAPPEN VAN HET HART
Fotografie, tekeningen schilderijen en video.

Alhoewel ze voor een andere vorm kiezen, worden beide kunstenaars geïnspireerd door het hart; door dat wat ziet zonder denken. Schutte en Van Os leerde elkaar tijdens the roaring eighties kennen en door de jaren heen keken ze steeds met bewondering naar elkaars werk. Uiteindelijk moest het een keer tot een gezamenlijke expositie komen.

Barbara Schutte (1969) toont onder meer haar sociale portretten die worden omschreven als ‘integere fotografie’. ‘Fotograferen is begonnen als middel om me terug te kunnen trekken in de natuur en in mijn eigen wereld; een zoeken naar stilte en rust. Tegelijkertijd ligt mijn interesse ook bij de mens en zoek ik de ontmoeting. Het ontroert me als mensen hun hart openen en me een kijkje in hun ziel geven. Ik hoop iets van deze ontroering over te kunnen brengen door middel van mijn foto’s.’

Erik van Os (1965) wijdde zijn leven als cartoonist en vormgever vooral aan de toegepaste kunst. ‘Na een religieuze ervaring begon ik ‘als vanzelf’ abstracte landschappen te tekenen. Deze ‘horizons’ ontstaan in afwezigheid van het verstand en krijgen vorm dmv vetkrijt en verf op papier en doek. In een later stadium voegen digitale media een extra dimensie toe. Het verdwijnende uiterwaardenlandschap bij Beuningen vormt een onuitputtelijke inspiratiebron.’

7 t/m 29 juli. Officiële opening zondag 8 juli om 15:00 uur.


 

AUGUSTUS

Jan Sikon e.a.
4 t/m 26 augustus. Officiële opening zondag 5 augustus om 15:00 uur.


 

SEPTEMBER

Diederik Grootjans & Najib Ashlame
BLIK OP HET ALLEDAAGSE
Schilderijen.

Diederik Grootjans (boven) en Najib Aslame (onder) delen de fascinatie voor het schilderen van de dagelijkse omgeving op een realistische manier. Landschappen, mensen, stadsgezichten. Wellicht zult u enkele omgevingen herkennen. Diederik werkt met acryl, Najib maakt met name aquarellen.

1 t/m 30 september. Officiële opening zondag 2 september om 15:00 uur.


 

OKTOBER

Hanneke van Broekhoven
FILLE EN FLEUR
Beelden, objecten en installaties.

Ze ogen kwetsbaar, de textiele figuren van Hanneke van Broekhoven (1970) met hun tere huid van transparant katoen. Tegelijkertijd stralen ze levenskracht uit. Met veel geduld en oog voor detail heeft Hanneke ze in elkaar genaaid. Ook de andere beelden – een soort micro-organismen – verenigen deze schijnbaar tegengestelde kenmerken in zich.

‘Bij de objecten draait het om patronen die zich herhalen. Ik bouw ze op uit anorganische materialen, zoals in ringen geknipte tuinslangen, en door de herhaling van steeds dezelfde vorm ontstaat er iets dat heel organisch oogt. Deze objecten lijken te woekeren over de grond of op de muur. Mijn inspiratie vind ik in de micro-biologie.’

6 t/m 28 oktober. Officiële opening zondag 7 oktober om 15:00 uur. Een muzikaal trio speelt muziek uit alle eeuwen en windstreken op ongebruikelijke instrumenten. Aan de hand van projecties vertelt Van Broekhoven over het maakproces.


 

NOVEMBER

Rozemarijn Oosthoek
WAAR DE NATUUR EEN HUIS ONTMOET
Tekeningen, schilderijen, objecten.

Rozemarijn Oosthoek (1990) werkt als kunstenaar en tuinvrouw vanuit een fascinatie voor de natuur. Ze maakt tekeningen, schilderijen en objecten van materiaal dat zij al juttend vindt (aan de rivier, in de stad) en verzorgt tuinen, met de natuur als inspiratie.

‘Ik maak tekeningen, schilderijen en etsen. Wekelijks oefen ik met tekenen en schilderen naar naaktmodel en dagelijks maak ik een kunstwerk. Dit zorgt voor een continuïteit die van grote waarde is voor de ontwikkeling van mijn kunst. Hierdoor kan ik bepaalde aspecten echt uitdiepen en me eigen maken. Ik schilder met ei tempera, dat ik zelf maak van pigment, eigeel en water. De geweldige kleurintensiteit van deze techniek en de mogelijkheid die het biedt om snel in verschillende lagen te werken, maken dit voor mij een inspirerend materiaal.’

3 t/m 25 november. Officiële opening zondag 4 november om 15:00 uur met muzikale omlijsting.