Agenda

NDDA heeft voor 2018 weer een tot de verbeelding sprekende programmering voor u in petto. Kunstenaars van diverse disciplines gaan iedere maand hun beste werk tonen in een van de mooiste expositieruimtes van de streek.
Wanneer je op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws, houd dan deze site of onze facebookpagina in de gaten.
Alle getoonde afbeeldingen betreffen uitsnedes. De complete, originele werken zijn natuurlijk live bij ons te bezichtigen. Meer informatie over locatie, parkeren en openingstijden vindt u hier.

 


 

MEI

Richard Kofi
THE SPIRIT OF COLLECTION
Schilderijen, tekeningen.

De werken van Richard Kofi (1988) zijn kleurrijk en gelaagd van karakter.
In zijn serie The Spirit of Collection zijn vergeten verhalen, objecten en personen de hoofdpersonages. De meeste van hen zijn in hun originele materiële vorm al verdwenen, vergaan of vernietigd, maar hun spirit leeft voort in folklore en volksverhalen. Kofi’s kunstwerken geven hen een eigentijdse, materiële vorm die de agency, verbeeldingskracht en het zelfvertrouwen van hun oorspronkelijke karakter laat zien. De hoofdpersonen zijn afkomstig uit een tijd dat ongelijkheid en vrijheid nog bevochten konden worden.

‘Mijn hoofdpersonen helpen me in een zoektocht naar nieuwe narratieven over hoe gender, seksualiteit en zwart-zijn eruit zien als ze zijn vrijgevochten van systemen van dominantie, ongelijkheid, racisme, slavernij en (neo)kolonialisme. Mijn werk zoekt naar een manier om mannelijkheid van machoïsme, spiritualiteit van mysterie en de dood van angst te bevrijden. Tevens verenigt de serie wereldlijke vraagstukken met spiritituele en emotionele vraagstukken over belonging, authenticiteit en empowerment.’

5 t/m 27 mei. Officiële opening zondag 6 mei om 15:00 uur. Met hapjes en drankjes. De muziek wordt verzorgt door Josephine Zwaan en Ernest Cissé.


 

JUNI

Mirjam van Oostveen en Ingrid Sewpersad
LICHT & SCHADUW
Keramiek en fotografie.

De grote inspiratiebron van Mirjam van Oostveen is het menselijk gezicht. In haar werk onderzoekt zij een scala aan uitdrukkingen en de invloed die dat heeft op de kijker. Het werk bestaat uit beelden van handgevormd keramiek . In deze expositie laat zij het werk zien dat met zwarte klei is gemaakt, een kleisoort waarbij de uitdrukking van het gezicht sterk wordt bepaald door het spel van licht en schaduw.

Ingrid Sewpersad maakt intrigerende foto’s van het rivierenlandschap rond Nijmegen. Door ze rechtstreeks op aluminium te printen ontstaan prachtige sfeerbeelden van landschappen die zich kenmerken door mystiek en tijdloosheid. Het zijn landschappen die er nog wel zijn maar misschien ook wel niet meer. ‘Met mijn alu-landschappen probeer ik de beschouwer te laten dromen. Het zijn reflecties van wandelingen, de natuur zoals die achterblijft in de herinnering.’

2 juni t/m 1 juli. Officiële opening zondag 3 juni om 15:00 uur.


 

JULI

Barbara Schutte & Erik van Os
LANDSCHAPPEN VAN HET HART
Fotografie, tekeningen schilderijen en video.

Alhoewel ze voor een andere vorm kiezen, worden beide kunstenaars geïnspireerd door het hart; door dat wat ziet zonder denken. Schutte en Van Os leerde elkaar tijdens the roaring eighties kennen en door de jaren heen keken ze steeds met bewondering naar elkaars werk. Uiteindelijk moest het een keer tot een gezamenlijke expositie komen.

Barbara Schutte (1969) toont onder meer haar sociale portretten die worden omschreven als ‘integere fotografie’. ‘Fotograferen is begonnen als middel om me terug te kunnen trekken in de natuur en in mijn eigen wereld; een zoeken naar stilte en rust. Tegelijkertijd ligt mijn interesse ook bij de mens en zoek ik de ontmoeting. Het ontroert me als mensen hun hart openen en me een kijkje in hun ziel geven. Ik hoop iets van deze ontroering over te kunnen brengen door middel van mijn foto’s.’

Erik van Os (1965) wijdde zijn leven als cartoonist en vormgever vooral aan de toegepaste kunst. ‘Uiteindelijk begon ik ‘als vanzelf’ abstracte landschappen te tekenen. De abstractie verwijst evenzogoed naar figurativiteit. ‘Horizons’ krijgen vorm dmv vetkrijt en verf op papier en doek. In een later stadium voegen digitale media een extra dimensie toe. Het verdwijnende uiterwaardenlandschap bij Beuningen vormt een onuitputtelijke inspiratiebron.’

7 t/m 29 juli. Officiële opening zondag 8 juli om 15:00 uur.


 

AUGUSTUS

Jan Sikon e.a.
4 t/m 26 augustus. Officiële opening zondag 5 augustus om 15:00 uur.


 

SEPTEMBER

Diederik Grootjans & Najib Ashlame
BLIK OP HET ALLEDAAGSE
Schilderijen.

Diederik Grootjans (boven) en Najib Aslame (onder) delen de fascinatie voor het schilderen van de dagelijkse omgeving op een realistische manier. Landschappen, mensen, stadsgezichten. Wellicht zult u enkele omgevingen herkennen. Diederik werkt met acryl, Najib maakt met name aquarellen.

1 t/m 30 september. Officiële opening zondag 2 september om 15:00 uur.


 

OKTOBER

Hanneke van Broekhoven
FILLE EN FLEUR
Beelden, objecten en installaties.

Ze ogen kwetsbaar, de textiele figuren van Hanneke van Broekhoven (1970) met hun tere huid van transparant katoen. Tegelijkertijd stralen ze levenskracht uit. Met veel geduld en oog voor detail heeft Hanneke ze in elkaar genaaid. Ook de andere beelden – een soort micro-organismen – verenigen deze schijnbaar tegengestelde kenmerken in zich.

‘Bij de objecten draait het om patronen die zich herhalen. Ik bouw ze op uit anorganische materialen, zoals in ringen geknipte tuinslangen, en door de herhaling van steeds dezelfde vorm ontstaat er iets dat heel organisch oogt. Deze objecten lijken te woekeren over de grond of op de muur. Mijn inspiratie vind ik in de micro-biologie.’

6 t/m 28 oktober. Officiële opening zondag 7 oktober om 15:00 uur. Een muzikaal trio speelt muziek uit alle eeuwen en windstreken op ongebruikelijke instrumenten. Aan de hand van projecties vertelt Van Broekhoven over het maakproces.


 

NOVEMBER

Rozemarijn Oosthoek
WAAR DE NATUUR EEN HUIS ONTMOET
Tekeningen, schilderijen, objecten.

Rozemarijn Oosthoek (1990) werkt als kunstenaar en tuinvrouw vanuit een fascinatie voor de natuur. Ze maakt tekeningen, schilderijen en objecten van materiaal dat zij al juttend vindt (aan de rivier, in de stad) en verzorgt tuinen, met de natuur als inspiratie.

‘Ik maak tekeningen, schilderijen en etsen. Wekelijks oefen ik met tekenen en schilderen naar naaktmodel en dagelijks maak ik een kunstwerk. Dit zorgt voor een continuïteit die van grote waarde is voor de ontwikkeling van mijn kunst. Hierdoor kan ik bepaalde aspecten echt uitdiepen en me eigen maken. Ik schilder met ei tempera, dat ik zelf maak van pigment, eigeel en water. De geweldige kleurintensiteit van deze techniek en de mogelijkheid die het biedt om snel in verschillende lagen te werken, maken dit voor mij een inspirerend materiaal.’

3 t/m 25 november. Officiële opening zondag 4 november om 15:00 uur met muzikale omlijsting.