Agenda

We zijn vereerd u het NDDA programma voor expositiejaar 2017 te mogen presenteren. De getoonde afbeeldingen betreffen uitsnedes. De complete, originele werken zijn natuurlijk live bij ons te bezichtigen. Meer informatie over locatie, parkeren en openingstijden vindt u hier.

 


Augustus

Geert Lemmers & Monique van Stokkum

Werkelijkheid of fantasie? Motieven uit onze werelden in beeld.

Geert Lemmers: fine photo art & schilderijen, Monique van Stokkum: schilderijen, tekeningen en objecten.

Geert Lemmers (Wamel 1948) werkt in verschillende disciplines zoals fotografie, digitale [na] bewerking en schilderen, welke schilderwerken weer gefotografeerd worden en als laag in het digitale proces wordt opgenomen en verwerkt. Geert is echt een vrij kunstenaar en stoort zich niet aan geldende opvattingen en stromingen. In Nederland wordt Geert Lemmers door een vijftal galerieën gepresenteerd, en in het buitenland o.a. Door Saatchi London en ArtSper Paris.

‘Composing artworks for him is almost is a philosophical question in transfering his thoughts in a sort of metaphor representations.’

 

Monique van Stokkum (Groesbeek 1952) weet heel goed dat er van alles gaande is in de wereld, dichtbij en verder weg. Zij wordt er zeker door geraakt. Liever dan te reageren op de realiteit van bepaalde nieuws items kiest ze voor persoonlijke thema’s die tijdens het verbeelden universele thema’s blijken te zijn. Ze neemt je in haar werk mee naar een wereld waarin ze ervaringen en indrukken verwerkt. Je vind er vreemde landschappen, mensen, dieren en dingen die haar lief zijn en symbool staan voor haar thema’s ‘Tijd’ en ‘Melancholie’. Het loskomen van wat was, het openstaan voor wat komt, de onzekerheid van ‘De reis’. Samen vormen ze verhalen die verteld worden in tekeningen en kleurige schilderijen of een combi daar van. Zo komen werkelijkheid en fantasie samen.

In de tekeningen wordt met allerlei tekenmaterialen gewerkt, zoals grafiet, houtskool, kleurpotlood, softpastel, collage, spuitverf en waterverf. De schilderijen zijn opgebouwd d.m.v. afwisseling van meerdere oude schildertechnieken zoals tempera en olie(hars)verf en wasverf. Monique zoekt naar een verbinding van schilderen en tekenen en dat is te zien in haar werk.

Bijzonder zijn ook haar beschilderde herinneringsobjecten. Kleine en grotere kastjes waar herinneringen en/of as in bewaard kunnen worden.

Opening: 6 augustus

 


September

 

Bianca van Baast & Kirches-ban.de

Ver/binding

Ieder mens staat in verbinding met iets of iemand anders. Bij voorkeur gaan we zo’n binding aan omdat het ons steun biedt, kracht geeft en laat groeien. Toch verandert een band maar al te vaak in één van beperkingen en afhankelijkheid. Hoe gaan we hier mee om en hoe kunnen we er balans in vinden?

Bianca van Baast (Tilburg 1974) nodigt met haar project ‘Een glimp van je ziel’ (dat bijna 10 jaar bestaat) deelnemers uit om hun eigen-wijsheid te volgen. En ook met haar schilderijen moedigt ze iedereen aan om zo authentiek mogelijk te leven; Terug naar het gevoel, de intuïtie en inspiratie. Met haar schilderijen wil de kunstenares een punt van steun, kracht en inspiratie bieden, net zoals de afbeeldingen van heiligen dit doen.

 

Kirches-ban.de (Krefeld 1949) geeft met zijn sculpturen, ‘obstallaties’ en projecten het verlangen weer van de vrije en ongebonden individu, die tevens naar verbinding streeft en deel uit wenst te maken van een sociaal systeem. Zijn creaties zijn vaak compact, strikt symmetrisch en tonen een rustige, meditatieve, vaak krachtige houding. De schoonheid van het vrouwelijk lichaam en de tweezijdigheid van de vrouwelijke kracht staan centraal.

Opening: 10 september om 15:00 uur

 


Oktober

 

Een gebroken ziel is ook erg…

Hella van ’T Hof, Peter van Houten, Jessica Knoot, Frans Knuvers, Jan van Nistelrooij,  Wim van Oirschot, Brigitte Picavet, Marion Pobezin, Toos van Rijn, Karel van Swaaij, Anne-Marie van den Thillart, Johan Vossen, Victor van Zuylen in samenwerking met Frans Beerens.

De expositie ‘Een gebroken ziel is ook erg’ biedt een podium voor kunstenaars met een psychiatrische achtergrond en is geïnspireerd door stromingen als ‘Art Brut’ en ‘Outsider Art’. Het werk wordt getoond in combinatie met dat van kunstenaars die affiniteit hebben met de psychiatrie. De zoektocht om uitdrukking te geven aan ons eigen bestaan en de behoefte om gezien te worden is voor ieder mens een wezenlijke drijfveer. Bij de presentatie van het werk ligt de focus dan ook op het gemeenschappelijke. Wat verbindt ons en hoe kunnen we elkaar ontmoeten in beeld en gesprek.

 

Opening: 8 oktober om 15:00 uur

 


November

 

Peter Rohs

‘As the crow flies’

Peter Rohs (Kerkrade 1954) schildert in olieverf voornamelijk landschappen, specifiek: Hongaarse landschappen. Maar het gaat niet over Hongarije, het gaat over de natuur. Met het schilderen probeert hij grenzen te slechten. Het levert sensationele schilderijen op en breekt de stilstand open.

De titel ‘As the crow flies’ is een Engels/Amerikaans gezegde. Het betekent de snelste weg tussen twee punten. Kraaien doen dat, en Rohs doet dat ook met zijn schilderen. Zonder aarzelen of omwegen schildert hij datgene wat hij ziet en voelt.

Opening: 5 november